Låt inte skor förstöra dina möbler

Har du problem med att dina möbler blir förstörda av oaktsamma familjemedlemmar eller gäster? I så fall finns det saker du kan göra för att slippa få ångest över att dina möbler förstörs av smutsiga skor och matfläckar.

 

Håll möblerna fräscha längre

Möblerna i ett hem är till för att användas, men med frekvent användning ökar också risken för smuts och slitage. Det är något som man får räkna med, men ibland kan det kännas extra tufft att se sina möbler bli fläckade av mat och dryck eller av nonchalanta familjemedlemmar och gäster som sitter med skorna på i soffan eller fåtöljen. För att hålla sina möbler hela och rena längre finns det ett par saker man kan tänka på innan man köper sin möbel. Här kommer några tips:

  • Köp inte allt för dyra möbler.

Om du vet med dig att du har ett hem där möblerna misshandlas, kan det vara smart att inte lägga allt för mycket pengar på nya möbler. Köp dina möbler på loppis eller i lågprisbutiker. Då gör det inte lika ont när möblerna får fläckar eller blir slitna.

  • Köp möbler som har avtagbar klädsel.

Ett smart sätt att skydda sig mot att möblerna blir förstörda snabbt är att köpa möbler där klädseln går att tvätta eller byta ut helt. Köp exempelvis en soffa från IKEA så att soffans överdrag kan tas av och tvättas vid behov. Soffan kan även få ett helt nytt utseende om du köper ett nytt sofföverdrag från Ikea till den. Då slipper du att köpa en helt ny soffa om du känner för att byta inredningsstil. Soffan eller fåtöljen håller då tills den blir ordentligt nedsutten och det kan ta flera år innan möbeln måste bytas ut av den anledningen.

  • Våga stå på dig.

Ibland kan det vara svårt att säga till folk i ens närhet att vara försiktiga med ens saker, men det kan ibland vara nödvändigt för att behålla sina saker i någorlunda gott skick. Var inte rädd för att säga till nära och kära att inte sitta med skorna på i soffan eller fåtöljen, att inte äta på andra ställen än vid matbordet eller att inte dricka rödvin i sittmöblerna. Det kan verka stelt och tråkigt, men i slutändan handlar det om dina saker och dina pengar.