Olika typer av damskor

Några av de vanligaste typerna av skor som finns för damer idag är skor som ballerinaskor, sneakers, stövlar, stövletter, pumps, sandaler och sandaletter, mockasiner, peeptoes, snörskor och slip-ins.

Stövlar är skor med högt skaft som täcker stora delar av underbenet. Stövletter har något kortare skaft, som bara går upp till ankeln. Stövletter är ofta av en mer elegant design och kan ha både hög och låg klack. Pumps och peeptoes har ofta hög klack, men kommer i många olika varianter. Pumps är djupt skurna och stängda runt om hela foten, medan peeptoes kännetäcknas av sin öppning längst fram vid tårna.

Till de mer lättare varianterna av damskor räknas ballerinaskor, slip-ins, sandaler och sandaletter. Ballerinaskor är i regel platta och foten kan enkelt glida in i skon. De sitter ofta väl på foten utan användning av snörning eller liknande. De har fått sitt namn för att de liknar balettskor. Slip-ins är en liknande sko utan snörning. Sandaler består ofta av en sula med remmar och ibland också en klack. Skillnaden mellan sandaler och sandaletter är att de senare har en klack.

Andra sportigare varianter av damskor är sneakers, slip-ins och mockasiner. Sneakers i form av sportskor ser ofta likadana ut för både tjejer och killar, och används mer till vardags snarare än för sportaktiviteter.

Previous article

Skons senare historia