Damskomode genom tiderna

Damskomode är ett outtömligt ämne som fascinerat både modelejon och akademiker genom alla tider. I den tidiga historien gjordes som tidigare nämnts ingen större skillnad på herr- och damskor. Det var först under ca 1400-talet som dam- och herrmodet började skilja sig något på vissa platser i världen när det gällde skor. Rika kvinnor i Venedig bar de så kallade styltskorna under 1400-talet, som tidigare omnämnts. Klackskor var populära hos både män och kvinnor under lång tid, men utvecklades till ett mer dammode runt 1800-talet.

Att bära opraktiska skor som är svåra att gå i har länge ofta symboliserat en viss social status inom dammodet, då det visar att man inte behöver använda praktiska skor som är bekväma att gå och arbeta i. Under tidigt 1900-tal skedde många omvälvande händelser i världen, som Första världskriget, spanska sjukan och suffragett-rörelsen. Kvinnor började kräva mer frihet och självstädighet, och dammodet började utvecklas i takt med detta på flera fronter. När män drog ut i krig stannade kvinnorna kvar hemma och var tvungna att ta arbete i fabrikerna. Detta ledde till ett ökat behov av praktiska och bekväma skor, samt en återhållsamhet kring frikostigt spenderande på kläder och skor.

Efter krigsslutet blev det mer allmänt accepterat att lägga mer pengar på kläder och skor, och ett mer sportigt mode blev stort bland både kvinnor och män. Den första sneakerskon av märket Keds tillverkades 1917, och kallades just ”sneaker” eftersom den inte gjorde något ljud ifrån sig när man gick i dem. Sedan dess har skomodet för damer utvecklats i alla möjliga riktningar, men både dam- och herrskor är trots allt fortfarande relativt lika till utseendet.

Previous article

Olika typer av damskor