Vad är en sko?

En typisk sko kan i allmänhet beskrivas som en fotbeklädnad som består av ett kraftigt material, som läder eller tjock textil, och en yttersula av gummi, trä eller annat robust material. Många skor har dessutom någon form av hjälpmedel för att fästa skon på foten, som skosnören eller kardborreband. Traditionellt täcker en sko hela eller delar av foten, men idag finns det självklart en enorm mängd olika varianter av skor som skiljer sig från denna klassiska design. Skor används i par, med en sko på vardera fot. Innan tidigt 1800-tal skilde man inte mellan höger- och vänsterskor, utan båda skorna hade samma utformning. År 1818 tillverkades de första skorna med en högersko och en vänstersko i USA.

De grundläggande beståndsdelarna av en sko kan sammanfattas som en ovandel, en innersula, en yttersula, en plös, bakkappa och skosnören. Bakkappan på en sko är den delen som omsluter hälen och som ofta är gjord i papp. Plösen är den del ovanpå skon som separerar skosnörena från foten, och som ofta är tillverkad i tyg eller läder. Dess huvudsakliga funktion är att minska skoskav och öka komforten i skon. I södra delarna av Sverige kallar man också denna del av skon för ”tunga”, efter dess tungliknande utformning. På vissa sportskor, som skateskor och basketskor, är plösen extra vadderad eller erbjuder möjligheten att pumpa in luft i plösen, för att ge extra stöd och stadga. Det finns olika sätt att få skon att sitta kvar på foten ordentligt. Man kan exempelvis använda skosnören, kardborreband, resårband eller blixtlås för att se till att skon sitter kvar ordentligt.

Det finns många olika sorters material som ofta används vid skotillverkning. Läder är ett mycket vanligt förekommande material som ofta håller mycket högkvalitet, med varianter som mocka, spaltläder, svinläder och råhud. Även olika bearbetningar av plast används ofta, som till exempel akryl, nylon, PU och PVC. Detta material förknippas ibland med lite billigare typer av skor, eftersom de inte alltid håller samma höga kvalitet som äkta läderskor. Textiler som bomull och ull är också vanligt förekommande material i skor. Yttersulor är ofta tillverkade i gummi, då detta material är mycket tåligt och relativt resistent mot både smuts och vatten. Även trä och hampa är material som används för yttersulor.

De flesta skor på marknaden idag tillverkas maskinellt, där lädret ofta har behandlats i förväg och som sedan klistras fast på en formgjuten sula, eller ”läst”. Men skotillverkning är ett anrikt hantverk med lång historia, och i vissa länder är det inte ovanligt med handtillverkning av skor enligt traditionella metoder. Länder som England, Italien och Frankrike är relativt välkända för sin utstuderade och högkvalitativa skotillverkning för hand, där de handtillverkade skorna ofta också säljs på på den kommersiella marknaden.

Idag finns det ett mycket brett utbud av olika varianter av skor som kan användas för olika ändamål och tillfällen. De mest övergripande kategorierna av skor kan sägas vara gymnastikskor (ofta kallade gympaskor i vardagligt tal), kängor, finskor, sneakers, stövlar, mockasiner och sandaler.

Next article

Olika typer av herrskor