Olika typer av herrskor

Herrskomodet har en kanske inte lika välkänd, men ändå intressant historia. Några av de vanligaste stiltyperna av herrskor genom tiderna är exempelvis kängor, loafers, chelseaboots, chukka boots, derbyskor, blücherskor, munkskor, oxfordskor, wholecut och slip-ons.

Loafers är en relativt vanlig herrsko idag, som är en lågsko utan snörning. Det finns olika typer av loafers, som pennyloafer, tasselloafer och stringloafer. Även chelseaboots är en lite finare variant av kängan, som är en tajt och ankelhög sko utan snörning. De användes först som ridskor. En variant på dessa är jodphurs, som vanligtvis har en rem över foten.

Chukka boots är en ankelög sko med snörning. Derbyskor är också en populär sko som ofta bärs till mer informell klädsel, som kavaj och jeans. Munkskor är en slags lågsko med ett eller flera spännen över foten. Näbbskor är något som kanske inte är så vanligt idag, men används ofta i de nordligare delarna av Skandinavien, då de tidigare används för att fästa skidor på skorna.

Den kanske mest klassiska herrskon är den så kallade oxfordskon, som har en sluten snörning och anses vara en mer formell finsko som ofta bärs till kostym.

Andra skotyper som också räknas till varianter av herrskor är slip-ons och wholecut, som är en sko gjord i ett enda läderstycke.

Previous article

Vad är en sko?

Next article

Skons senare historia