System för mätning av skostorlekar

Olika system har tagits fram för att ange storleken på olika skor, där man ofta mäter avståndet på skolästen från hälen till tån. Dessa system kan ofta skilja sig från land till land eller region i världen. Storbritannien, Irland, Indien, Pakistan och Sydafrika har alla samma system, där man mäter lästens längd i s.k. ”barleycorns”. De brittiska skostorlekarna börjar räkna från 0. I USA och Kanada används flera olika men ofta liknande system. Det vanligaste systemet baserar sig på det brittiska skosystemet, med skillnaden att det börjar räkna från 1 istället för 0.

I europa används det kontinentala europeiska systemet, som också baseras på lästens längd men som uttrycks i s.k. ”Paris points”. En Paris point är 2/3 av en centimeter. Detta system används i de flesta länderna på den europeiska kontinenten. Det används också i länder i Mellanöstern, som till exempel Iran, och ofta även i Hongkong.

Mondopoint-systemet är ett alternativt system som används inom sport för att ange storlekar på sportskor, pjäxor, skridskor, rullskridskor och rollerblades samt balettskor. Den största skillnaden mellan detta system och det europeiska systemet är att det även tar med fotens omfång i beräkningen av skostorlek. Mondopoint-systemet används ofta i Ryssland och de forna Sovjet-staterna, samt i en del asiatiska länder som Kina, Japan, Sydkorea och Taiwan.

Previous article

Skons tidiga historia

Next article

Vad är en sko?