Skons tidiga historia

Världens äldsta sko som någonsin hittats tros vara 10 000 år gammal och är en sandal som vävts på en bit bark. Skon hittades vid grottorna i Fort Rock i Oregon i USA, och är ett av de många fynd som gjorts i och kring dessa grottor sedan 1938. Världens äldsta lädersko som hittats kallas Areni-1 och är 5500 år gammal. Skon hittades 2008 i en grotta i Armenien, och var i utmärkt skick. År 2006

hittades den så kallade Jotunheimenskon i Norge, som är det äldsta klädesplagget som hittats i Skandinavien och som tros vara ca 3000 år gammal. Man tror dock att skor har använts mycket längre än de skor som hittills har hittats i arkeologiska utgrävningar, men eftersom så pass gamla skor antagligen var gjorda av nedbrytbara material så är det svårt att hitta bevis för när de första skorna uppfanns.

I takt med att civilisationer utvecklades, så användes ofta olika former och varianter av stringsandaler (en föregångare till dagens moderna flip-flops). Denna form av sko har använts av många olika civilisationer världen över genom tiderna. I det antika Egypten använde man denna typ av sandal gjord av papyrus eller palmblad. Masaifolket i Afrika använde sig av en variant gjord av en typ av läder. I Indien användes stringsandaler gjorda av trä. I Japan och Kina använde man sandaler av rishalm, och i Sydamerika använde man blad från sisal eller yuccapalm. I Nordamerika använde sig indianerna av mockasiner under flera tusen år.

Lite senare i historien kom skon att utgöra en statussymbol snarare än en funktionell nödvändighet i många samhällen. I det antika Grekland var det vanligt för både fattiga och rika att gå barfota, men när det romerska riket erövrade grekerna så ändrades denna syn på hur man bör gå klädd. I det antika Rom ansågs skor vara en statussymbol, och något som tillhörde livet i ett civiliserat samhälle. Fattiga och slavar gick ofta barfota, varför skon blev en viktig statusmarkör för att särskilja sig från de lägre samhällsklasserna. De var dock ofta mest dekorativa och symboliska, och hade lite eller ingen praktisk funktion. Människor bar ofta sandaler med spännen och remmar, där höjden på remmarna markerade bärarens sociala status. Ju högre upp på vaden som remmarna sträckte sig, desto högre status hade bäraren.