Uppdatera skohyllan

Friska fötterFriska fötter

Vårda dina skorVårda dina skor

Se över skobehovet

Börjar det bli dags att uppdatera skogarderoben? Kanske är det för dig som för många andra, att det inte bara är ett par som börjar vara slitet och med resultatet att det gör ont i fötterna att gå långt. Börjar man tänka i skobanor är det lätt hänt att man ser över alla sina skor, och beroende på vad du hittar när du väl börjar titta efter skor kan nya behov dyka upp.

Om du till exempel hittar ett par nya skor att ha på jobbet och de är något sportigare i stilen än de du hade förut, kan det mycket väl hända att du behöver komplettera med ett par i en mer klassisk stil för att ha till kjol eller klänning till exempel. Då kanske du börjar fundera på vad det egentligen är för finskor du har, och om något av de paren faktiskt skulle kunna fungera på arbetet i stället. Då kommer å andra sidan behovet av ett par nya finskor också.

Ta hänsyn till årstiden

Lägg till att du också behöver fundera på vilken årstid det är. Särskilt om våren och hösten kan det vara svårt att planera in att bära lite finare skor till arbetet om du behöver använda buss eller tåg och har en viss sträcka att gå. Vägsalt kan inte bara skada bilar utan även dina skor.

Under vår och höst kan det vara en bra idé att ha ett par snygga skor på din arbetsplats som också får stanna där. Då slipper du släpa med dig inneskor och ta ställning till huruvida du ska göra det när väderleken är osäker. Du kan gladeligen ta dig till och från buss i bekväma skor anpassade för lite mer utmanande väderlek utan att känna att du behöver gå som på vandringstur även på jobbet.

Tips vid köp av klassiska skomodeller

Har du hittat ett par riktigt snygga skor i en klassisk stil kan det absolut löna sig att köpa två par. Liksom många andra har du säkert sörjt ett par skor som har hållit och varit riktigt sköna i lång tid men som nu börjar ge upp både när det gäller utseende och komfort.

Tillåter din budget det så ska du absolut överväga att köpa två par om det gäller till exempel ett par svarta skor i en klassisk stil. Om det gäller ett par i en väldigt stark färg eller en utmärkande stil är det kanske inte alltid att rekommendera, men vet du precis vad du gillar så använd samma princip här.

Att köpa två par av samma sko gör inte bara att du kommer att ha ett par älsklingsskor under lång tid utan också att skorna faktiskt håller längre. Om skorna riskerar att bli varma och fuktiga vid användande kommer de att hålla längre om du faktiskt låter dem torka helt mellan användningarna. Detta sker inte alltid över en natt, så om det gäller promenadskor som du använder varje dag ska du gärna varva med två par.

Hitta din stil

När livet förändras kan också ens skostil förändras. Du kanske har bytt jobb, blivit föräldraledig eller flyttat. Sådana saker kan i allra högsta grad påverka ditt val av skor. En graviditet kan förändra dina fötter under tiden och även efteråt, så att du behöver en större storlek och skor som verkligen är stabila och bekväma. Din vardags- och feststil kan förändras av flera orsaker och skor är en viktig accessoar oavsett om du är på jobbet eller på en fest.

Skor för att byta stil under dagen

Skorna i kombination med andra accessoarer, såsom halsduk, större smycken, väskor eller skärp, kan göra mycket för att förändra din stil. Du kanske har ett jobb där det inte krävs mer än vardagskläder och ett par enkla skor, men där ni å andra sidan går ut på afterwork då och då direkt efter jobbet. Stämningen förändras, samtalsämnena förändras, rummet omkring förändras… Då vill du också förändra ditt utseende.

Genom att byta skor och ta på dig ett halsband i matchande färg, och kanske sätta upp eller släppa ut håret, har du genast en mer festlig look än du hade under arbetsdagen.

Fina eller bekväma skor?

Huruvida skorna ska vara fina eller bekväma brukar vara ett ständigt dilemma och det är inte alltid så lätt att få både och. Skor med klack kan vara nog så fina även till jeans, men hur bekvämt är det om du också faktiskt måste gå en del? Genom att satsa på en utmärkande färg eller någon utsmyckning på skorna kan du få även ett par praktiska och bekväma skor att passa i ett mer festligt sammanhang.

Ett par sportiga gympaskor kanske är det absolut mest bekväma men passar inte så bra till kjol alltid. Har du å andra sidan ett par röda eller gula promenadskor kan de passa med både jeans och klänning. Här kan det krävas lite mod, men man ska inte glömma bort färgglada skor som ett komplement till finare kläder.

Våga prova något nytt

När det är dags för ett nytt inköp av skor ska du inte vara rädd för att prova något som annars inte riktigt är din stil. Det kommer att vidga dina vyer. Du kan också prova eller föreställa dig skorna med olika typer av kläder, både för fest och vardag. Många gånger har vi ganska bestämda åsikter om vilka skor vi gillar, men det kommer hela tiden nytt mode, nya stilar och nya typer av sulor och spännen.

Skor för arbetet

Arbetet är en stor del av de flestas vardag och vilka arbetsskor man behöver kan variera väldigt mycket. Om du till exempel sitter på kontor mestadels av tiden kan du ofta satsa på ett par skor som är fina men som inte nödvändigtvis behöver ha det allra bästa stödet. Jobbar du å andra sidan inom vården behöver du troligtvis svala skor som ger bra stabilitet då du ofta behöver gå en hel del. Jobbar du i stället på ett lager, i ett kök eller rör dig ute i skog och mark behöver du ett par skor som klarar väder och vind bra och som eventuellt har till exempel stålhätta.

Om du arbetar där det krävs skyddsskor av en viss sort är arbetsgivaren skyldig att bekosta dessa. På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om detta och mycket mer som gäller säkerhet på en arbetsplats. Dina skor är en del av detta och något som både du och arbetsgivare ska ta på största allvar.

Att köpa arbetsskor

Här behöver du specifikt tänka igenom vilka arbetsuppgifter du har och i vilka arbetssituationer du befinner dig. Ska du ut på representationsmöten eller konferenser där också middagar kan ingå brukar det vara ett par finare skor du ska satsa på. Behöver du resa i samband med detta kan du dock behöva gå en del på flygplatser eller transportera dig med väskor mellan lokaler. En enkel sko som fungerar både dagtid och kvällstid brukar vara det man ska satsa på här, särskilt om man försöker ta med sig endast en kabinväska vid flygresor.

Köper du skor som faktiskt också räknas som personlig skyddsutrustning ska de naturligtvis uppfylla de krav som finns på ditt jobb. Här kan det vara bra att ha i åtanke att den här typen av skor ofta är lite större i storleken än de flesta andra skor.

Skor för friska fötter

Ju äldre man blir och ju mer krävande vardag man har desto viktigare blir valet av skor för att hålla fötterna friska. Att verkligen låta skorna torka ordentligt mellan användningarna gör inte bara att skorna håller längre utan också att dina fötters hud mår bättre. När det gäller arbetsskor som man går i många timmar per dag rekommenderas ofta att man har två par att varva med så att skorna alltid får torka ordentligt och du alltid sätter fötterna i ett par torra skor.

Har du problem med att fötterna lätt blir trötta och du får ont ska du satsa på ett par skor som är stabila med en ordentlig yttersula. Det är inte alla skor som har urtagbara innersulor, men det kan vara bra att leta efter just detta. Bara genom att byta ut sulan kan man snabbt få tillbaka en del stabilitet och stöd under fötterna, och det gör att skons yttersula håller bättre i längden.

Under de senaste 10-20 åren har utvecklingen av lösa sulor verkligen gått framåt. Det finns relativt tunna sulor som får plats i de flesta skor men som fortfarande ger väldigt bra avlastning så att du kan gå bekvämt i dina skor hela dagen, om det så är på jobbet eller med familjen på semester.

Sök hjälp vid större problem

Om du ofta får ont i fötterna rekommenderas du att kontakta en läkare för eventuell remiss till ortoped. I vissa fall kan du själv kontakta en ortoped direkt. Huruvida du kan göra detta kan hänga på i vilken region du bor. Hos en ortoped kan du få råd för att ta hand om dina fötter och du kan bli skickad till en ortopedtekniker om du behöver få specialgjorda iläggssulor med extra stöd för hålfoten till exempel.

Om du har tjockare sulor från en ortopedteknisk avdelning kan det hända att du behöver ha detta i åtanke när du köper nya skor. Ofta kan du behöva relativt höga lågskor för att både sula och fot ska få plats utan att du glider ur skorna. Om du blir osäker på vad som brukar fungera i ett visst par skor som du har sett kan du fråga personalen. Handlar du i en onlinebutik kan du oftast ringa eller skicka mejl för att fråga om detta. Duktig personal brukar ha koll på vad som fungerar här.

När du har problem med fötterna kan du behöva kolla upp så att du kan prova skorna lite mer ordentligt innan du köper dem. Kolla upp returvillkor, oavsett om du köper på nätet eller i en fysisk butik.

Skokräm och impregnering

När du väl har hittat ett par sköna och fina skor, oavsett om det är finskor eller arbetsskor, ska du ta hand om dem. Information om detta medföljer ofta, men om det inte gör det kan du fråga butiken som du handlat dem från. Ofta kan det gälla impregnering om det är skor av syntetmaterial och infettning med skokräm eller läderfett om det handlar om skinnskor. Mockaskor kan behöva särskild impregnering. Det viktigaste här är att du vet vad skorna är gjord av och där finns det krav på märkning gällande just detta inom EU.

Information om detta finner man ofta på undersidan av plösen eller på sulan i skon. Det kan också stå på en liten informationslapp som följer med skorna. Genom att ta hand om skorna enligt instruktioner från tillverkaren kan du få dem att hålla längre.

Förvara skorna rätt

Förutom att du ska förvara skorna rätt är det viktigt att du torkar av dem innan förvaring. Kemikalier från vägsalt och avgaser kan i längden skada skons ytmaterial. Har du gått ute när det regnar och materialet är känsligt ska du torka av skorna efter användning och inte låta dem torka smutsiga.

Genom att förvara skor korrekt kan du också få dem att hålla längre. När du har köpt nya skor har du säkert ofta pillat ut en del papper eller annan typ av material från skons tå. Detta är inte endast för att skorna ska se fina ut utan gör också att sprickor och töjningar i materialet undviks. Detta kan annars leda till att skorna går sönder lättare och det bör du tänka på när du till exempel förvarar vinterskor över sommaren och tvärt om.

Om skorna går sönder

Om ett par nyköpta skor går sönder inom några månader bör du ta kontakt med butiken som har sålt dem. Det beror naturligtvis på hur och hur mycket du har använt dem och i vilket sammanhang, men att prova ta kontakt med en butik skadar sällan. Gör det gärna skriftligt och skicka med ett par bilder med beskrivning så att ärendet framgår tydligt. Läs mer på Hallå Konsument för att ta reda på vad som gäller vid returer och reklamation.

Har du ett par älskade skor av hög kvalitet kan det absolut vara en bra idé att gå till en skomakare och få skorna reparerade. Det är vanligt att detta görs om man vill byta ut en sula eller om en klack har gått av på skorna. Här ska du inte bara lämna in en sko utan båda två, annars riskerar du att ha skor som både känns och är sneda, vilket i sin tur kan ge problem med höfter och rygg om du har otur.

När du går till en skomakare ska du be att få ett pris innan du lämnar in dem, och gärna skriftligt, så att du vet precis vad det kommer att kosta att få skorna reparerade. Skomakeri är ett hantverk som kräver kunnande och kan kosta därefter.

Använd detta kontaktformulär för att enkelt komma i kontakt med oss.

Allt du behöver tänka på inför uppdatering av skogarderobenAllt du behöver tänka på inför uppdatering av skogarderoben